Κυκλική οικονομία, ανακύκλωση, βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων: φράσεις που ακούμε όλο και πιο συχνά τελευταία, πολλές φορές, όμως, δεν κατανοούμε πλήρως.
Γιατί παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, το περιβάλλον και την οικονομία και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της χώρας μας;
Στην GEPA LIFT, μία εταιρεία με εμπειρία δεκαετιών στον χώρο της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για να κατανοήσετε πλήρως το θέμα.
Διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – τι ισχύει σήμερα;
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι στόχος κι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη χώρα μας η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη: η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ανακύκλωση, καθώς επιμένει να χρησιμοποιεί σε ποσοστό άνω του 80%, την εδαφική τοποθέτηση των απορριμμάτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).
Την ίδια στιγμή στην ΕΕ, μόνο το 22,6% των αποβλήτων καταλήγει σε ταφή!
Πηγή: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20180328STO00751/eu-waste-management-infographic-with-facts-and-figures
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται, εκτός από οικονομικό, αφορά τη δημόσια υγεία και τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδικάζει κατά καιρούς στη χώρα μας πρόστιμα, για το γεγονός ότι εξακολουθεί να τηρεί σε λειτουργία χωματερές, παρ’ όλο που έχει εισπράξει ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να τερματίσει τη λειτουργία τους και να τις αντικαταστήσει με νέες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει από την Ελλάδα μία αλλαγή του τρόπου που διαχειρίζεται τα απορρίμματα – μια αλλαγή που ξεκινά από το επίπεδο του σχεδιασμού των προϊόντων και επεκτείνεται στη βελτίωση των συστημάτων ανακύκλωσης και των επιδόσεων των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.
Διαβάστε επίσης: Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων – οφέλη και πλεονεκτήματα από τη χρήση τους
Τι είναι η κυκλική οικονομία και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Στόχος της ΕΕ για να αντιμετωπίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί η κυκλική οικονομία.
Με τον όρο κυκλική οικονομία αναφερόμαστε σε ένα «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης» το οποίο αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του νέου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου.
Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του:
- Κεντρικός στόχος είναι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό των αποβλήτων σε όλα τα στάδια παραγωγής, αλλά και μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους.
- Πρόκειται για ένα μοντέλο που επιδιώκει και ενθαρρύνει τη χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων και χρήσιμων υλικών, προσδίδοντας τη διάσταση της βιωσιμότητας στο παραγωγικό μοντέλο.
Την ίδια ώρα η συμμόρφωση της χώρας μας αρχίζει να εφαρμόζεται σταδιακά με τις αποφάσεις του νέου νομοσχεδίου.
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που συζητείται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα;
Στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις απαιτήσεις της ΕΕ αλλά και της σημασίας της κυκλικής οικονομίας στη ζωή των πολιτών, η Ελλάδα έχει αρχίσει να συζητά το νέο νομοσχέδιο.
Κάποια από τα βασικά στοιχεία του:
- Προωθείται η χωριστή διαλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, μετάλλου και των βιοαποβλήτων.
- Για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, ορίζονται χωριστά ρεύματα διαλογής γυαλιού, πλαστικού, χαρτιού, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων στα σχολεία.
- Θεσπίζεται η χωριστή συλλογή έως το 2024 κλωστοϋφαντουργικών και επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων.
- Καθιερώνεται υποχρεωτική συλλογή σε νέα ρεύματα αποβλήτων όπως τα γεωργικά πλαστικά, τα στρώματα, τα έπιπλα, τα παιχνίδια, τα φάρμακα.
- Προωθείται η υποχρεωτική αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων σε μονάδες βιοαερίου ή κομποστοποίησης εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες στην περιοχή.
- Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εφαρμόσουν το “Πληρώνω όσο Πετάω”, με χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή και ανακυκλώνουν περισσότερα.
Πώς μπορούν οι Δήμοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων;
Η αποκομιδή απορριμμάτων με υπόγειους κάδους αποτελεί πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι βυθιζόμενοι κάδοι συμπίεσης απορριμμάτων της GEPA LIFT μειώνουν τον όγκο των αποβλήτων έως 8 φορές και τη συχνότητα συγκομιδής έως και 80%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως μείωση του κόστους αποκομιδής λόγω μείωσης δρομολογίων των απορριμματοφόρων έως και 90%, αύξηση της χωρητικότητας των κάδων, ενίσχυση της ανακύκλωσης κ.α.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων σκουπιδιών: μπορούν να μπουν σε πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους, σε σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και πλήθος άλλων επιχειρήσεων.
Για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με τους βυθιζόμενους κάδους διαβαθμισμένης συμπίεσης καθώς και τους υπόγειους κάδους μικροαπορριμμάτων της GEPA LIFT, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να απαντήσουμε!