Η ενσίρωση αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης κτηνοτροφίας και ο σιρός μια πολύτιμη τροφή για τα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Είτε είστε έμπειρος γεωργός ή κτηνοτρόφος, είτε νέος στον κόσμο της ενσίρωσης, μέσα από τον αναλυτικό οδηγό της Gepalift θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται.
Συνεχίστε την ανάγνωση και μάθετε τι είναι η ενσίρωση ακριβώς, τι εξοπλισμό χρειάζεστε σε κάθε βήμα της διαδικασίας για ζωοτροφές υψηλής ποιότητας, πώς να διανείμετε το ενσίρωμα αποτελεσματικά καθώς και βασικές συμβουλές για πλήρη επιτυχία.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή!
Τι είναι η ενσίρωση καλαμποκιού και λοιπών φυτών;
Ενσίρωση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία δημιουργούμε ενσίρωμα, δηλαδή έναν τύπο χορτονομής/ζωοτροφής που παρασκευάζεται από διάφορες καλλιέργειες, όπως τριφύλλι, χόρτα, καλαμπόκι ή άλλα φυτά, τα οποία συλλέγονται και στη συνέχεια συντηρούνται μέσω μιας διαδικασίας αναερόβιας ζύμωσης.
Είναι μια μέθοδος διατήρησης και αποθήκευσης φυτικών προϊόντων για χρήση ως ζωοτροφή, ειδικά σε περιόδους που οι νωπές ζωοτροφές δεν είναι άμεσα διαθέσιμες, όπως τον χειμώνα ή σε περιόδους έλλειψης.
Διαφορετικοί τύποι φυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ενσιρώματος, με τη θρεπτική του ποιότητα να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος της χρησιμοποιούμενης χορτονομής, το στάδιο ωρίμανσης του φυτού κατά τη συγκομιδή και η ποιότητα της διαδικασίας ζύμωσης.
Συνήθεις τύποι περιλαμβάνουν ενσίρωση τριφυλλιού, ενσίρωση καλαμποκιού, ενσίρωση κτηνοτροφικού μπιζελιού κ.α.
Βήμα προς βήμα η διαδικασία της ενσίρωσης
Το ενσίρωμα μπορεί να γίνει μια αξιόπιστη πηγή τροφής για τα ζώα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιοχές με έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας.
Ακολουθούν τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά την ενσίρωση ώστε να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα:
Βήμα #1: Συγκομιδή και θρυμματισμός
Η καλλιέργεια κόβεται ενώ είναι ακόμη πράσινη και με υψηλά ποσοστά υγρασίας, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό ενσίρωσης.
Το ενσίρωμα στη συνέχεια τεμαχίζεται σε μικρότερα κομμάτια χρησιμοποιώντας θρυμματιστές ελκούμενους ή επί αυτοκινήτου για να διευκολυνθεί η διαδικασία της ενσίρωσης καλαμποκιού σε σακιά και να βελτιωθεί ο τρόπος αποθήκευσης.
Η συμβουλή της Gepalift: Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας καλλιέργειες, καθώς ο τελικός σιρός θα επηρεάσει άμεσα τη διατροφή των ζώων, και φροντίστε να συλλέξετε τη σοδειά την κατάλληλη στιγμή, συνήθως όταν είναι στο στάδιο της βλάστησης με βέλτιστη περιεκτικότητα σε υγρασία (περίπου 60-70% ).
Βήμα #2: Συσκευασία και σφράγιση
Η κομμένη χορτονομή συσκευάζεται σφιχτά σε σιλό ή αποθήκες.
Αυτή η συμπίεση βοηθά στον αποκλεισμό του αέρα, χαρακτηριστικό απαραίτητο για τη διαδικασία ζύμωσης. Το σιλό ή η αποθήκη σφραγίζεται για να αποτραπεί η είσοδος οξυγόνου, το οποίο μπορεί να καταστρέψει το ενσίρωμα. Αυτό γίνεται συνήθως με πλαστικά φύλλα ή άλλα αεροστεγή υλικά.
Η συμβουλή της Gepalift: Για να εξασφαλίσετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, παρακολουθήστε τα επίπεδα υγρασίας κατά τη διαδικασία της ενσίρωσης, καθώς και τη θερμοκρασία – ο κρύος καιρός μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της ζύμωσης. Σε κάθε περίπτωση, ελέγχετε περιοδικά το ενσίρωμά σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και απαλλαγμένο από μούχλα ή άλλες αλλοιώσεις.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Κομποστοποίηση – τι είναι και ποια τα οφέλη της για την οικονομία και το περιβάλλον;
Βήμα #3: Ζύμωση
Η απουσία οξυγόνου επιτρέπει στα αναερόβια βακτήρια να ζυμώσουν τη χορτονομή.
Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, αυτά τα βακτήρια μετατρέπουν τα σάκχαρα και άλλους υδατάνθρακες της χορτονομής σε οργανικά οξέα, κυρίως γαλακτικό οξύ. Αυτή η πτώση του pH βοηθά στη διατήρηση του σιρού και στην αναστολή της ανάπτυξης βλαβερών μικροοργανισμών.
Η συμβουλή της Gepalift: Καλύψτε το συσκευασμένο ενσίρωμα με ένα πλαστικό φύλλο και τοποθετήστε λάστιχα ή σακούλες με άμμο από πάνω. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να διεισδύσει αέρας στο ενσίρωμα και εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα ενσίρωσης, όπως ετεροζυμωτικά βακτήρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την οξίνηση και την αερόβια ισορροπία του σιρού.
Βήμα #4: Αποθήκευση και διανομή
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης, το ενσίρωμα μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, από αρκετούς μήνες έως και χρόνια, και να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή για βοοειδή και αιγοπρόβατα. Για παράδειγμα, η ενσίρωση καλαμποκιού για πρόβατα είναι πολύ συνηθισμένη στη χώρα μας.
Η συμβουλή της Gepalift: Αφήστε το ενσίρωμα να ζυμωθεί για αρκετές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος θα διατηρήσουν το ενσίρωμα, μειώνοντας τυχόν αλλοιώσεις.
Όποτε το χρειαστείτε, το ενσίρωμα είναι έτοιμο να το διανείμετε στα ζώα σας. Επενδύστε σε κατάλληλο εξοπλισμό σίτισης, όπως έναν ενσιροδιανομέα. Το αχρησιμοποίητο ενσίρωμα πρέπει να αποθηκεύεται σωστά για να αποφευχθεί η αλλοίωση.
Η συμβουλή της Gepalift: Βεβαιωθείτε ότι διανέμετε τη σωστή ποσότητα ενσιρώματος σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες των ζώων σας. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν είναι απαραίτητο.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ενσίρωσης
Τυπικά πλεονεκτήματα της ενσίρωσης, εκτός από την άμεση πρόσβαση σε ζωοτροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, περιλαμβάνουν τις υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα (ειδικά κατά την ενσίρωση καλαμποκιού), μειωμένες απώλειες στο χωράφι, ευέλικτες ημερομηνίες συγκομιδής και αποτελεσματικό διαμοιρασμό του εργατικού δυναμικού.
Συνδυάζοντας διαφορετικούς τύπους καλλιεργειών, όπως καλαμπόκι ή τριφύλλι, μπορείτε να προγραμματίσετε τη συγκομιδή σε διαφορετικές περιόδους ωρίμανσης και να κατανείμετε τις εργασίες σας μέσα στο έτος.
Το κύριο μειονέκτημα της ενσίρωσης αγροτικών υπολειμμάτων έχει να κάνει με την αλλοίωση που μπορεί να συμβεί. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την περιεκτικότητα του σιρού σε υγρασία, να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή χώρο και ότι το ενσίρωμά σας είναι συσκευασμένο σωστά, αποτρέποντας την έκθεση στο οξυγόνο.
Η κακής ποιότητας ενσίρωση μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ίδιας της ζωοτροφής και την παραγωγή γάλακτος ή ακόμα και να προκαλέσει προβλήματα υγείας στα ζώα, επομένως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η σωστή σφράγιση για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ζύμωσης.
Τελικές σκέψεις για τη διαδικασία ενσίρωσης
Η διαδικασία της ενσίρωσης είναι απαραίτητη για την επιτυχία μιας κτηνοτροφικής μονάδας.
Επενδύοντας στον κατάλληλο εξοπλισμό ενσίρωσης, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία και τη διανομή ενσιρώματος και λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές συμβουλές της Gepalift, θα εξασφαλίσετε μια σταθερή και υψηλής ποιότητας τροφή για τα ζώα σας όλο τον χρόνο.
Η σωστή διαχείριση του ενσιρώματος θα οδηγήσει σε υγιέστερο και παραγωγικότερο ζωικό κεφάλαιο, καθιστώντας την όλη διαδικασία κρίσιμο συστατικό των σύγχρονων γεωργικών πρακτικών.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία ή τα κατάλληλα μηχανήματα ενσίρωσης που χρειάζονται, επικοινωνήστε με την Gepalift.
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!